Despre par si produse de ingrijire - Partea a III-a


Un lucru important de stiut despre produsele de par (sampoane balsamuri masti de par) este ca nu se stie daca pot intr-adevar patrunde in interiorul firului. Se stie ca sunt unele ingrediente care ajung in interiorul cuticulei insa nu se stie in ce cantitate si ce beneficii aduc. O data ce intra in cortex ingredientele pot iesi la fel de repede cum au ajuns. Acest lucru nu este rau pentru ca, importanta este protejarea cuticulei parului.
Balsamurile in general raman la suprafata parului, protejand parul, umpland "golurile" din cuticula.
Indiferent de denumirea lor, balsamuri iluminatoare, hidratante, antistatice, de descurcare a parului, reparatorii etc, sunt foarte mici diferente intre ce pot face, modul in care repara structura parului.

Proteinele sunt molecule care nu pot patrunde in cortexul firului de par, ele nu fac altceva decat sa se lege de suprafata exterioara a acestuia si sa formeze un strat protector.

Multe balsamuri pretind ca au in compozitie ingrediente derivate din keratina (parul este in mare parte format din keratina) care s-ar imbina cu keratina din par si il pot repara. Adevarul este ca acest lucru nu este posibil. Keratina din par nu poate fi descompusa chimic pentru a fi folosita in balsamuri, iar variantele vegetale de keratina nu au proprietati reparatorii.
La fel si cu amino-acizii. Desi se prespune ca sunt melcule mai mici si se pot agata de moleculele din par adevarul este ca sunt prea mici pentru a patrunde in cortex si sunt spalati usor de pe par.

In materie de ingrediente, pentru ca acestea nu difera prea mult, fie ele sampoane, balsamuri sau masti de par, aceleasi lucruri pot fi spuse despre toate.. orice pretind ca ar contine, ce ingrediente minune, ce vitamina, ce proteina, ce extract de plante, problema ramane aceeasi : nimic nu intra in firul de par, totul se face la suprafata.

Mastile de par care nu au nevoie de clatire sunt oarecum mai bune pentru persoanele cu par subtire pentru ca nu ingreuneaza firul de par. Acest lucru se intampla datorita lipsei unor ingrediente de ingrosare si de emoliere.

Tratamentele de par, mastile nu sunt cu nimic mai eficiente ca un balsam normal pentru ca iar, cu riscul de a ma repeta, nu contin nimic diferit si nu exista nimic ce poate reactiona la alt nivel decat de cuticula.

Mastile care contin argila sunt cele mai daunatoare...argila este astringenta, usuca parul si poate distruge cuticula.


Sfaturi 

Sampoanele si balasamurile nu trebuie sa fie scumpe. Daca nu cautati un produs profesional care sa contina ingrediente blande sau sa nu aiba parfum nu are rost sa dati bani multi pe asa ceva.

Nu cumparati produsele dupa ce "sustin" ele ca fac. Nu exista produs care opreasca decolorarea, efectul antistatic, sa ajute parul sa creasca mai repede etc.

Brandurile din saloane nu sunt cu nimic mai bune decat produsele normale. Ingredientele sunt aceleasi.

Nu e nevoie sa cumparati samponul si balsamul de la aceeasi firma. Nu este garantat ca intreaga linie de la aceeasi firma va fi pe placul parului tau.

Nu e nevoie sa cumparati si sampon si balsam si masca si tratament. Parul o data deteriorat nu mai poate fi reparat, produsele pt par doar pastreaza aparenta unui par sanatos.

Pentru partile I si II click aici si aici.

Etichete: