Despre par si produse de ingrijire - Partea a II a

Pentru partea I click aici .
Extracte din plante


Unele din ingredientele care se presupune ca fac minuni pentru par sunt extractele din plante. Lista este lunga iar meritele lor sunt mult exagerate. Desi in general unele plante pot contine proprietati antioxidante, anti inflamatorii sau antimicrobiale, cand sunt folosite in produse gen sampon sau balsam sunt spalate imediat de pe par. Ele nu raman in par si devin instabile in momentul spalarii.


E bine de retinut insa ca nu tot ce provine din plante e si bun pentru scalp, sunt destule care au un potential iritant.

Agentii de ingrosare
Ei sunt responsabili pentru felul in care arata si pentru textura produsului final.
Ingredientele cele mai comune :
cetyl alcohol
stearyl alcohol
hydrogenated lanolin
glycol stearate
palmitic acid



Vitamine pentru par

Vitaminele sunt cele mai supraestimate ingrediente dintr-un produs. Motivul pentru care vitaminele nu pot hrani sau intretine firul de par este faptul ca acesta este "mort". Odata firul ajuns la suprafata, celulele lui devin inerte, motiv pentru care nu te doare cand tai parul. Exista beneficii pentru par cand iei vitamine oral.


Nu exista niciun studiu care sa demonstreze ca vitaminele pot patrunde in firul de par si mai ales ca fac vreo diferenta in imbunatatirea starii lui.

SAMPOANELE HIDRATANTE

Daca aveti probleme cu parul uscat, deteriorat sau aspru, un sampon hidratant (urmat apoi de un balsam bun) poate face minuni. Ce trebuie sa contina un astfel de sampon : ingrediente de curatare blande (o lista gasiti in prima parte), agenti de conditionare (la fel, gasiti in prima parte), agenti water-binding (nu am gasit o traducere in romana insa este vorba de ingrediente care pastreaza apa in firul de par), si silicon.
Mai toate sampoanele contin asta.



SAMPOANELE PENTRU VOLUM

Sampoanele pentru volum contin ingrediente de styling ca PVP, PVM/MA la fel ca cele folosite in fixative, geluri si spuma. Acestea formeaza un strat pe firul de par care poate adauga grosime. In functie de cantitatea acestora in sampoane ele pot adauga un strat subtire sau gros. Dezavantajul este ca aceste ingrediente se curata greu si se pot adauga unul peste altul in timp, ingreunand parul si dandu-i un aspect nespalat.

De preferat sa alternati un astfel de sampon cu unul care nu contine ingrediente de styling ca sa nu aveti problema unui par aplatizat.


SAMPOANELE CARE LIMPEZESC (CURATA/CLARIFICA)

Sampoanele care limpezesc sunt sampoane care nu contin alte ingrediente in afara de agenti de curatare si posibil o cantitate mica de ingrediente care descurca parul. Asta inseamna ca nu exista posibilitatea de a adauga strat peste strat pe firul de par, cum se poate intampla cu sampoanele normale ce contin ingrediente variate. Ingredientele se depun la fiecare spalare si pot in timp aplatiza parul.

Utilizarea unui astfel de sampon o data la 3-4 spalari poate aduce beneficii parului prin curatarea produselor anterioare, lasand firul matasos.


SAMPOANELE PENTRU COPII

Sampoanele pentru copii sunt intr-adevar mai blande ca cele pentru adulti. Insa nu exista "sampon fara lacrimi", pentru ca si cateva picaturi de apa irita corneea. Sampoanele acestea contin ingrediente de curatare blande care nu irita. Ele nu au insa o putere de curatare mare, de aceea pentru un par de adult poate fi insuficient. Acestea contin sufractanti amphoterici, care au un potential iritant mic, insa ceea ce ii face unici e faptul ca, in prezenta lor, potentialul iritant al sodium lauryl sulfat-ului este redus substantial (Hair and Hair Care, Cosmetic Science and Technology Series (volume 17, 1997) ).


BALSAMURILE

Cat despre balsam, se aplica aproape aceleasi reguli ca la sampoane. Balsamurile lasa un film pe lungimea firului, ingredientele se pot acumula in timp si ii pot inrautati aspectul.


Insa in general acest strat invizibil intareste cuticula, oferind parului mai multa flexibilitate, contribuie la protejarea parului de daunele provocate de produsele de styling, imbunatatind textura, ceea ce-l face mai usor de pieptanat, si elimina incurcaturile.


Cand parul este uscat, balsamurile ajuta la sigilarea umiditatii in par, oprindu-l sa devina uscat si fragil, si, de asemenea, ajuta la reducerea efectului static.


Toate povestile despre balsamuri ca pot penetra, restructura, reparara, reconstrui parul, nu sunt adevarate, acestea nu au capacitatea de a face asta, cel putin nu permanent. Balsamurile pot face parul sa se simta reparat, restructurat, si revitalizat, dar acest avantaj dispare odata ce ingredientele sunt spalate. Din fericire, beneficiile de se intorc de fiecare data cand aplicati balsam.

In general, balsamurile modifica temporar stratul de cuticula al parului. Straturile scalate ale cuticulei care acopera firul de par trebuie sa fie bine fixate pentru a face parul sa se simta matasos si moale. In acest scop, balsamurile trebuie sa "lipeasca" cuticulele in jos pe firul de par; sau sa completeze spatiile afectate, actionand ca un bandaj peste rupturi cuticulei, care fac parul sa se simta aspru si uscat. Acest "bandaj" este realizat de ingrediente atrase de cuticula si au capacitatea de a crea o legatura cu ea. Cuticulele sunt la fel ca orice suprafata moarta, neinsufletita, nu orice vrea sa ramana pe ea. Numai anumite substante au proprietati fizice pentru a se atasa si a se lega de caracteristicile fizice unice ale parului.

Etichete: